Încă din primele momente ale escaladării situației din Ucraina, Confederația globală CARE a inițiat un sprijin umanitar consistent, atât în orașele ucrainene afectate, cât și în țările cu cele mai ample afluxuri de refugiați, precum Polonia, Georgia, România și Republica Moldova, ajungând la un total de 989.700 de persoane la nivel internațional. În România, una dintre principalele zone de implementare ale acțiunilor de suport pentru refugiații ucraineni, CARE a intervenit prin intermediul a doi parteneri pe termen lung – Fundația SERA România și FONPC (Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil), printr-un proiect numit CARE FOR UKRAINE, care a ajuns la aproape 150.000 de persoane afectate de conflict. 31 de ONG-uri din România și Republica Moldova sunt parte din acțiunea umanitară CARE FOR UKRAINE.
La cele 5 paneluri de discuții, moderate de jurnalista Amalia Enache, au participat: ALEXANDRE MOREL – co-director General CARE France, MĂDĂLINA TURZA – Cancelaria Primului Ministru, PABLO ZAPATA – Reprezentantul UNHCR în România, PHILIPPE WIEBER – prim-consilier al Ambasadei Franței în România, BOGDAN SIMION – Director Executiv Fundația SERA România, MIHAI LUPU – Consilier DSU, DANIELA MARIA BOȘCA – Director Executiv FONPC, COSMINA SIMIEAN – Director General DGASMB, ELENA TUDOR – Președinte ANDPDCA, EDUARD PETRESCU – specialist programe UNICEF România, ANNA CRISTINA BURTEA – Director Executiv Fundația INIMĂ DE COPIL, ADELA CRĂCIUN – vicepreședinte ANDPD, MUNTEANU LIANA AMALIA – Asociația ASSOC BAIA MARE, BEATRICE DARIE – Director Programe Fundația Serviciilor Sociale BETHANY, VATAMANIUC AURORA – Președinte Fundația STAR OF HOPE, GIULIA CRIȘAN – consultant Asociația ANAIS, OLENA LAZARIEVA – reprezentantă a comunității din Ucraina, VALENTINA MÎRZA – coordonator relații internaționale FONPC, PETER NEWSUM – CARE FRANCE, Director al programului Ukraine Crisis Response în România și Republica Moldova.
“Am încercat în cadrul acestei intervenții umanitare să fim atât de localizați cât s-a putut și doar atât de internaționali cât a fost necesar. Cu alte cuvinte, strategia noastră a fost să conlucrăm cu Fundația Sera România, colaboratorul nostru de 20 de ani și partenerul nostru în creionarea strategiei de implementare a sprijinului umanitar. Ne-am dorit, prin finanțarea noastră, să sprijinim ceea ce organizațiile românești știu deja să facă și o fac într-o manieră excepțională. Dezvoltarea capacității locale a organizațiilor, susținerea lor și oferirea de soluții și resurse necesare pentru a le dezvolta capacitățile aici, local, a fost din primul moment scopul nostru și am învățat enorm din această colaborare în România și Moldova.” – ALEXANDRE MOREL – co-director General CARE France.
“Vreau să mulțumesc, la un an de zile de la debutul acestui teribil conflict care a debutat pe 24 februarie anul trecut, organizațiilor care au făcut posibil acest imens sprijin pentru refugiați. Cred că munca fiecăruia dintre dumneavoastră a fost extrem de importantă, nu doar pentru că a salvat vieți, dar și pentru că a dus la o coagulare socială fără precedent în România. Am funcționat cu toții, statul și societatea civilă, ca o echipă și pentru acest lucru vă mulțumesc în numele meu personal și al Primului Ministru.” – MĂDĂLINA TURZA, Cancelaria Primului Ministru.
„Acest eveniment înseamnă un mic popas, în care să ne oprim, să ne uităm în urmă, să vedem ce am făcut bine și unde mai putem să îmbunătățim. 1 YEAR MARK este un punct de hotar pentru noi toți, în care să ne tragem sufletul puțin și să ne gândim în câte moduri ne-au transformat aceste 12 luni. Intervenția CARE FOR UKRAINE a însemnat amplificarea capacității noastre și a partenerilor noștri în lucrul cu refugiații de la 5% la 100%. Ceea ce am făcut noi a fost să oferim resurse partenerilor noștri. De asemenea, cred că, în acest an, administrația publică centrală și locală a învățat să aprecieze mai mult sectorul organizațiilor neguvernamentale, dar și invers, societatea civilă a învățat să se bazeze pe sprijinul statului.” – BOGDAN SIMION – Director Executiv Fundația SERA România.
„Everything Everywhere All at Once este filmul care acum câteva zile a luat cele mai
multe premii Oscar și acest titlu exprimă exact cum a fost acest an pentru noi toți, încercând să rezolvăm totul, peste tot, toate deodată. Cred că acum suntem la o răscruce, sprijinul de primă intervenție nu mai este necesar, oamenii s-au stabilizat și sunt în siguranță, dar acum acțiunile trebuie focalizate către integrarea acestor oameni și transformarea lor în cetățeni independenți.” – PABLO ZAPATA – Reprezentant UNHCR în România.
“O astfel de criză este cel mai bun test de stres pentru orice sistem de protecție, cu atât mai mult pentru sistemul nostru, care se afla deja într-un stres major. Dacă ne uităm în toate statisticile europene, România este cam pe locurile finale pe palierul accesului la servicii de protecție. Criza din Ucraina nu a venit în România ca în Germania, ci a venit deja pe un procent foarte mare de risc pentru copii. Suntem cu toții de acord că intervenția pentru copiii ucraineni a fost un succes. Dar cum a fost aceasta un succes și intervențiile noastre pe termen lung pentru copiii României nu au fost așa de spectaculoase? Cred că am învățat lucruri importante în acest an și vom putea lua aceste elemente de succes, să le înțelegem și să le replicăm pentru viitor. Care au fost elementele diferite? În primul rând ne-am concentrat mai puțin pe procese și mai mult pe rezultate. Apoi am învățat să conlucrăm între organizații și am început să implicăm beneficiarii mai mult în ceea ce facem pentru ei și am ascultat ce nevoi au. După criza aceasta nu vom mai avea nicio scuză să nu aplicăm lecțiile parteneriatelor, comunicării și resurselor flexibile, care iată, pot duce la rezultate mai bune.” – EDUARD PETRESCU – Specialist programe UNICEF România.
“Proiectul DGASMB de la Romexpo a început fix acum un an și a început cu două mame care au venit la ușa noastră să ne ceară lapte praf și scutece. 272.198 de persoane au primit din acel moment și până acum sprijin la Romexpo. S-au făcut foarte multe lucruri, avem o capacitate mult sporită, dar mai sunt multe probleme de rezolvat pentru femeile vulnerabile și copiii lor, care au în continuare nevoie de servicii. Avem nevoie de acces la informații referitoare la trafic, pentru că vedem deja semnele violenței sexuale, ale traficului uman. Avem un exemplu fără precedent în România, în care toate organizațiile statului și cele neguvernamentale au lucrat toți alături, dar putem face mai mult, mai ales la nivelul autorităților locale.” – COSMINA SIMIEAN – Director general DGASMB, Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București.
“Cândva am avut o casă, o slujbă, o familie, o viață pe care o iubeam. Acum sunt o mamă singură, refugiată, care are grijă de fiul ei de 7 ani în România, pentru care sunt mamă, tată, familie și casă. Am început să lucrez din primele zile, iar între slujbă și timpul cu fiul meu nu-mi găseam timp să plâng, pentru că nu voiam ca el să mă vadă într-o stare de disperare. Acum colaborez cu cei de la Club Sportiv Olimpic Snagov, una dintre organizațiile care asigură sprijin psihologic pentru oameni ca mine, refugiați. Acum pot să ajut oameni care trec prin ce am trecut și eu, știu că pot aduce pentru ei puțină lumină și zâmbet. Știu că acum am strâns rândurile și tot ce fac aici este să învăț, ca să știu cum pot ajuta Ucraina atunci când mă voi întoarce acasă”. – OLENA LAZARIEVA, reprezentantă a comunității din Ucraina implicată în programele Asociației ”Club Sportiv Olimpic Snagov” – unul dintre cei peste 30 de parteneri ai proiectului CARE FOR UKRAINE.
Organizațiile și proiectele susținute prin CARE și implementate la nivel național de Fundația SERA România cu sprijinul CARE Franța și FONPC sunt: YouHub Association, Fundația FARA, Fundația ESTUAR, Asociația CARUSEL, Asociația Esperando, Fundația Parada, Asociația de Ajutor AMURTEL România, Asociația ASSOC Baia Mare, Asociația AUTISM Baia Mare, Asociația Create Yourself, Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică – ECLER, Fundația Internațională pentru Copil și Familie „Dr. Alexandra Zugrăvescu”, Asociația Q-ARTS, Asociația The Social Incubator, Asociația Buna Ziua Copii din România, Asociația ANAIS, Asociația „Rădăuțiul Civic”, Asociația Hands Across Romania, Fundația Inimă de Copil, Organizația Natională Cercetașii României, ALIAT pentru Sănătate Mintală, Societatea pentru Copii și Părinți, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Asociația Club Sportiv Olimpic Snagov, Fundația Serviciilor Sociale Bethany, Fundația de Ajutor Medical Profilaxis, Fundația Star of Hope Romania, Asociația eLiberare, Asociația Keystone Human Services International Moldova, Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria” Moldova, Centrul de Drept al Femeilor Moldova, DGASPC Sector 1, DGASMB, DGASPC Sector 3, DGASPC Tulcea, DGASPC Suceava, DGASPC Maramureș, DGASPC Brașov.
Fotografii realizate de Lucian Ștefan