CARE FOR UKRAINE

CARE este o confederație globală care luptă de peste 75 de ani împotriva sărăciei și injustiției sociale. Din primul moment al debutului crizei din Ucraina, CARE a demarat una dintre cele mai mari desfășurări de forțe umanitare din Europa ultimilor 50 de ani, intitulată CARE FOR UKRAINE. Această acțiune s-a realizat prin finanțarea confederației globale CARE și coordonarea locală a Fundației SERA România cu sprijinul CARE France și FONPC (Federația Organizațiilor Nonguvernamentale pentru Copil). Coordonarea la nivel național s-a făcut prin intermediul Fundației SERA România – organizație neguvernamentală, non-profit, privată, care activează de 26 de ani în domeniul protecției copilului și al promovării drepturilor copiilor din România.

Războiul din Ucraina a impus demararea unor ample acțiuni de suport imediat, dar și pe termen lung, în țările aflate la granița conflictului. În România, SERA a coordonat, alături de partenerii săi, peste 35 de proiecte diferite de ajutor direct, de la infrastructura necesară primirii refugiaților la graniță, la coordonarea convoaielor de alimente și medicamente către Ucraina, dar și managementul refugiaților stabiliți în România, cu sprijin concret legat de hrană, adăpost, asistență psihologică, juridică și medicală, cursuri și facilități dedicate copiilor, incluziune socială și educațională etc. După doi ani de la debutul conflictului, CARE a sprijinit  131.941 de refugiați ucraineni în România, 11,912 în Republica Moldova și 69,314 de persoane vulnerabile prinse de război pe teritoriul ucrainean, către care au fost trimise 375 de tone de ajutoare.

35 de organizații neguvernamentale formează nucleul unei intervenții colective ce acordă sprijin integrat celor care fug din calea războiului, majoritatea femei și copii.

Fundația SERA și partenerii săi strategici, CARE Franța și FONPC, au elaborat un plan pentru 24 de luni de suport financiar, procedural și logistic pentru ONG-urile care desfășoară activități dedicate crizei umanitare ucrainene, necesitățile refugiaților fiind în continuă evoluție. “Cea mai mare provocare a fost viteza de reacție. Practic a trebuit să mobilizăm sute de oameni peste noapte, specialiști în protecție socială, psihologi, traducători, medici. Apoi a trebuit să oferim coordonare miilor de voluntari care doreau să se implice dar nu aveau cadrul necesar. CARE a făcut un fabulos efort, adunând finanțări din 75 de centre naționale ale membrilor rețelei CARE, pe care apoi le-a redirecționat către zonele critice în managementului refugiaților, una dintre cele mai importante fiind România. Acum coordonăm și supervizăm activitatea a 35 de organizații care derulează programe de sprijin, precum și propriile noastre acțiuni de suport.” – Bogdan Simion, director executiv SERA România.

Multe din echipele organizațiilor susținute prin CARE și voluntarii acestora au acționat pe teren, la punctele de trecere ale frontierei, pentru a acorda sprijin imediat copiilor și familiilor de ucraineni fugiți din calea războiului. Alimente neperisabile, mese calde, produse de igienă, medicamente, haine, cazare gratuită, consiliere juridică, psihologică, traducere, transport și orientare constituie o parte din suportul oferit.

Organizațiile și proiectele susținute prin CARE FOR UKRAINE și implementate la nivel național de Fundația SERA România cu sprijinul CARE France și FONPC sunt: YouHub Association, Fundația FARA, Fundația ESTUAR, Asociația CARUSEL, Asociația ESPERANDO, Fundația Parada, Asociația de Ajutor AMURTEL România, ASSOC Baia Mare, Autism Baia Mare, Create Yourself Association, ECLER, Fundația Internațională pentru Copil și Familie „Dr. Alexandra Zugrăvescu”, Asociația Q-ARTS, Asociația The Social Incubator, Asociația Buna Ziua Copii din România, Asociația ANAIS, Asociația Rădăuțiul Civic, Asociația Hands Across Romania, Fundația Inimă de Copil, Organizația Natională Cercetașii României, ALIAT pentru Sănătate Mintală, Societatea pentru Părinți și Copii Timișoara, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Federația Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copii, Asociația Club Sportiv Olimpic Snagov, Fundația Serviciilor Sociale Bethany, Fundația de Ajutor Medical Profilaxis, Fundația Star of Hope Romania, Fundația eLiberare, Keystone Moldova, DGASPC Sector 1, DGASMB, DGASPC Sector 3, DGASPC Tulcea, DGASPC Suceava, DGASPC Maramureș, DGASPC Brașov.