Asociația Q-Arts a înființat în 2021 Muzeul Abandonului, un proiect de tip muzeu-forum digital și participativ, ce își propune maparea culturii abandonului și redarea unei narațiuni istorice a fenomenului abandonului copiilor în România. Muzeul Abandonului este prima instituție muzeală digitală din România, conținând expoziții imersive și de realitate virtuală, dar mai ales este o platformă care a deschis dialogul atât de necesar despre imensa traumă a abandonului în România.
În cadrul intervenției umanitare desfășurate de CARE alături de Fundația SERA România și FONPC în sprijinul refugiaților ucraineni, Asociația Q-Arts a derulat un proiect jurnalistic și educațional intitulat Bagajele Abandonului. Proiectul a realizat arhivarea a zeci de povești despre una dintre cele mai dificile forme de abandon, cea pe care o resimt refugiații atunci când sunt forțați să-și abandoneze țara, casa, familia, viața așa cum o știau pentru a fugi din calea războiului. Bagajele Abandonului este un proiect de mediere socială menit să amplifice gradul de conștientizare a traumei cauzate de război pentru a facilita integrarea, toleranța și acceptarea.
“BAGAJELE ABANDONULUI este un proiect de comunicare și mediere emoțională care vorbește despre cele mai dramatice momente dintr-o existență, cele în care forțe exterioare și imposibil de controlat te duc în situația de a abandona totul: familia, prietenii, casa, locul în care trăiești sau lucrezi, comunitatea, micile tabieturi, existența așa cum o știi… și de a pune în grabă, într-un bagaj, ceea ce pare că poți salva.
Este un proiect inițiat de Muzeul Abandonului, care a dorit astfel să arhiveze istorii și emoții ale unuia dintre cele mai dramatice evenimente din istoria recentă a Europei – conflictul din Ucraina. Am strâns și am pus într-o galerie digitală aproape 50 de astfel de istorii ale refugiaților, care mapează emoțional traseul lor din ultimul an.” – Oana Drăgulinescu, fondatoare Muzeul Abandonului