Autism Baia Mare este o asociație formată din părinți ai copiilor cu nevoi speciale care oferă servicii și sprijin pentru 120 de copii cu vârste între 2- 15 ani, încă din 2008. Echipa asociației nu mai lucrase niciodată cu persoane strămutate, dar în emoția și durerea momentului, au decis să-și pună serviciile la dispoziția refugiaților aflați în nevoie, cu încrederea că expertiza lor ar putea fi de folos. Nu știau, la final de februarie, că va fi începutul unei prietenii lungi, cu sute de persoane care le vor călca pragul sau li se vor alătura la activități recreative.

Pe 28 februarie, Andreea Iațu, asistent social și vicepreședintele Asociației Autism Baia Mare, privea răvășită știrile despre valul de persoane din Ucraina care își căutau un strop de liniște și pace în România. În jurul ei, băimărenii se organizau să-și ofere sprijinul în vămi sau în centrele de cazare din împrejurimi.

Simțea nevoia să facă ceva, așa că a postat pe Facebook-ul asociației: „Profund impresionați de drama vecinilor noștri, oferim ajutorul familiilor care au copii cu nevoi speciale (și nu numai) și care sunt găzduite în Baia Mare. Punem la dispoziție spații în care copiii se pot juca și socializa, oferim și servicii de recuperare acolo unde este posibil. Nu vorbim limba ucraineană, dar limbajul iubirii este universal! Activitățile au loc la Centrul de Zi de Recuperare, str. V. Babeș nr. 52”.

Nu știau atunci că în luna mai vor ajunge la centrul lor un băiețel cu autism și familia acestuia, profund copleșiți de zilele în care s-au adăpostit de bombardamente, de drumul anevoios și de adaptarea la un mediu nou și străin. „Nu puteau să meargă nicăieri cu el”, spune Andreea Iațu. „Nu era deloc verbal, nu puteau merge la cumpărături sau la o plimbare, avea comportamente extrem de dificile. Mânca exclusiv chiftele.

Au urmat luni de muncă zilnică și de uriașă dedicare din partea părinților care au înțeles fiecare metodă de lucru de la centrul de recuperare și au continuat să le practice și acasă.

Ne-am trezit într-o zi când lucram o activitate, că băiețelul a început să vorbească. Ne-a spus că nu o să reușim să-l convingem să facă ce-i cerem”, zâmbește Andreea amintindu-și de momentul când au realizat că băiețelul înțelegea tot ce se întâmpla și începea în sfârșit să și verbalizeze. Cu multe jocuri de rol de-a magazinul, de-a plimbarea, de-a restaurantul, băiețelul a recuperat accelerat, iar viața familiei s-a transformat treptat în bine.

Astăzi pot să meargă cu el la cumpărături, se pot plimba, s-a diversificat meniul. Îl expun treptat la situații noi, cu încredere. Erau lucruri imposibile până să înceapă terapia de recuperare”, explică Andreea Iațu. „Părinții sunt foarte recunoscători, dar este și meritul lor deopotrivă. Au înțeles exact cum să lucreze cu el, au văzut rezultatele și practică constant ce au învățat. Sunt remarcabili și au dat dovadă de o forță uriașă pentru recuperarea copilului lor, într-un context atât de greu”.

Dincolo de expertiza asociației pentru copiii cu nevoi speciale și familiile acestora, echipa Autism Baia Mare a încercat pe tot parcursul verii să construiască contexte de socializare și recreere care să-i apropie pe ucraineni de specificul local și să-i încurajeze să descopere ce are România mai frumos de oferit.

Cu fiecare plantare de flori și căpșune sau de pictat căsuțe de păsări în grădina centrului de zi, cu fiecare excursie la călărie, la olărit, la ateliere de pregătit paste și pâine, sau la degustări de bucate tradiționale din zona Maramureșului, voluntarii, ucrainenii și familiile de români care s-au alăturat activităților și-au spus constant că „limbajul prieteniei este universal, indiferent de limba vorbită”.

Asociația Autism Baia Mare este una dintre organizațiile parte din proiectul Care for Ukraine, finanțat de CAREinternationalᴿᴾ prin Fundația SERA Romania, CARE Franța și FONPC.

My Agile Privacy

This site uses technical and profiling cookies. 

You can accept, reject, or customize the cookies by clicking the desired buttons. 

By closing this notice, you will continue without accepting. 

Warning: some page functionalities could not work due to your privacy choices: