Familie, casă, carieră sunt cuvinte care, pentru mulți dintre noi, reprezintă bornele firești ale dezvoltării și stabilității, însă pentru milioane de ucraineni reprezintă lucruri pierdute. Pentru cei peste 100.000 de refugiați rămași în România din cauza unui război care nu pare a se mai termina, barierele culturale și de limbă, integrarea socială constituie noi provocări. Una dintre nevoile din ce în ce mai evidente este găsirea unui loc de muncă, esențial atât pentru integrarea lor socială cât și pentru asigurarea unui trai decent pentru perioada pe care o vor petrece aici.
Asociația Hands Across Romania a venit în întâmpinarea acestor nevoi, oferind servicii de consiliere profesională în cadrul centrului VoHub, finanțat de CARE cu sprijinul Fundației SERA, CARE Franța și FONPC. Echipa de specialiști ai asociației îi ghidează pe mulți dintre refugiați fie în continuarea traseelor educationale, fie în procesul de reorientare profesională sau îi ajută în căutarea unor programe de voluntariat care să le permită celor care doresc să rămână aproape de domeniul lor de activitate și să își pună la dispoziție cunoștințele și experiența.
Mulți au un nivel de educație foarte ridicat dar, din cauza barierelor legislative de la noi din țară, nu au posibilitatea de a profesa. „Încercăm să îi ținem cât mai mult ancorați în lumea lor profesională, facilitând anumite programe de voluntariat”, ne explică Mihaela Sandu, coordonatoarea centrului. „Sunt oameni care își doresc foarte mult să aducă o contribuție și care, din păcate, nu au posibilitatea să profeseze meseria pe care ei o aveau la ei în țară, dar au această capacitate de a se adapta și deschide – e foarte important să fii și deschis, să poți să îți reclădești un drum, până la urmă. ”
Sunt foarte mulți cei care sunt nevoiți să opteze pentru o recalificare sau să găsească ceva provizoriu, iar Hands Across Romania ține cont de interesele profesionale și abilitățile ucrainenilor și de posibilitățile pe care aceștia le-ar putea găsi pe piața muncii din România, unde majoritatea își doresc să rămână dacă vor găsi condițiile potrivite pentru ei. Ținând cont de toate aceste aspecte, asociația a ținut ateliere de CV-uri, cursuri de recalificare profesională, târguri de locuri de muncă organizate special pentru refugiații ucraneni și sesiuni de interviuri post-târg, oferind sprijin de la faza de consultații până la angajare.
Deși sunt multe lucruri pe care ucrainenii trebuie să le reia de la zero, reziliența de care dau dovadă și nevoia lor de a se implica, de a ajuta la rândul lor, oferindu-și cunoștințele profesionale acumulate și având deschiderea de a învăța alte meserii sunt trăsături demne de invidiat. Iar echipa de la Hands Across Romania, după cum ne mai spune Mihaela Sandu, încearcă să îi încurajeze „cât mai mult să capete o independență financiară, astfel încât calitatea vieții lor să fie una mult mai bună. ”
VoHub este finanțat de CARE, prin Fundația SERA România, CARE Franța și FONPC în cadrul proiectului CARE for Ukraine.