În cadrul proiectului CARE for UKRAINE, 700 de copii au primit suport educațional prin acces la rechizite și activități pregătitoare pentru înscrierea la școală; 1200 de copii au beneficiat de suport psihologic și terapie; 4000 de copii au fost asistați pentru nevoi esențiale; peste 1000 copii au beneficiat de activități recreative menite să asigure incluziunea socială.
Din echipa proiectului, face parte și ucraineanca vorbitoare de limba română, Nataliya Petrovici, coordonarea unor grupuri imense de Telegram, de mii de refugiați care au ajuns în România. Ea face legătura între serviciile oferite de rețeua colaborativă de ONG-uri sprijinită de FONPC și miile de mesaje care vin pe Telegram.
În sprijinul promovării proiectului, Olga Grebennik, ilustratoare și autoarea de cărți pentru copii în Ucraina, a desenat și va continua să deseneze în cadrul proiectului.
Și, dacă-i întrebi pe profesioniștii din cele 29 de organizații partenere ale Care for Ukraine cum a fost vara miilor de copii cu care interacționează de la începerea războiului, primele lor gânduri sunt: cântecele ucrainene din taberele multi-culturale; plimbările prin natură și picnicurile care i-au adus împreună; inițiativele de ecologizare în pădure și vizitele la muzee; entuziasmul cu care copiii se adunau cu caietele, pregătiți să înceapă cursurile de limba română; provocarea de a face o piesă de teatru cu copii ucraineni în distribuție.
Dana Ceia, parte din echipa Fundației Star of Hope Romania, a stat aproape de proiectul piesei de teatru. Împreună cu actrița și regizoarea Ana Hegyi, au construit spectacolul pornind de la povestea „Pomul cel darnic”, interpretat de copii români și ucraineni. „Ținem foarte mult la mesajul spectacolului care este despre prietenie și despre a nu-i uita pe cei care te-au sprijinit pe măsură ce timpul trece”, spune Dana Ceia.
Majoritatea taberelor și excursiilor organizate pentru copii au fost mixte, adunând la un loc ucraineni și români într-un schimb cultural în urma căruia au legat multe prietenii. Barierele de limbaj au fost depășite prin jocuri și cu ajutorul bunătăților pregătite de mamele și bunicile ucrainene.
Vara a fost îmbogățită și de ateliere de pictură și fotografie realizate de Fundatia Inocenti – Romanian Children’s Relief, care la începutul toamnei și-au sărbătorit eforturile cu expoziția „Summer of Art”.